Sunday, December 2, 2012

My First Experience of Handling Program. (ISP)

ASSALAMUALAIKUM..

check it out. check it out. sound check sound check..

hello! assalamualaikum semua pembaca :) long time no shee.. hihi.

i've been busy all this while. maaflah. bukak blog, bukak entry korang, tp didn't manage to comment or post anything in here. sorry again.

akhirnya, all the stressors yang menghantui diri ini, dah berakhir. weeehuuu.. alhamdulillah. alhamdulillah :D

ye. macam yang aku cerita dalam previous entry, aku diberi tanggungjawab untuk handle satu program. kiranya, aku pengarah laa nih. haa gituu. nak baca entry lepas? pi cari sendiri. aku malas nak tempek link kat sini. hehe.. jahat much huh?

semalam, tarikh 1 Disember 2012, jam 8.15 pagi, program yang aku tungkus lumuskan selama sebulan akhirnya menjelma.

ni before majlis bermula


i was anxious at first. yelah, takut apa apa yang tak diingini berlaku kan? manalah tau tetiba majlis jadi kacau bilau semua sebab pengurusan yang kurang bijak oleh aku. but instead, everything went so smoothly. ok patutnya buang perkataan so tu. it is not so smooth, but it is better than what I've imagined.

program ni kurang dapat sambutan walaupun dah buat jemputan untuk agak ramai student. maybe sebab sabtu and banyak lagi program yang dijalankan pada hari kejadian, so ramai yang berat bontot nak datang


pagi-pagi pendaftaran dan minum pagi, peserta datang way too early than what I expected. AJK pun tak sampai lagi, peserta dah dua tiga orang duduk dalam dewan. woo.. haha.. hebat hebat.

bab makan daftar blaa blaa.. tak yah cerita kot. sebab semuanya biasa saja. cuma time nak tunggu VIP datang, berdebar bukan main. haha.. senget betul diri sendiri.

ni semua AJK. pendaftaran, program, jemputan, makanan dan timbalan bendahari


sepanjang pagi, perasmian and all the things, semua ok. cunnnn... tapi, perkara yang tak diingini berlaku. penceramah datang lewat 2 jam. hambeekkk... 2 jam kau. mati kutu semua AJK tak tau nak buat apa untuk isi masa 2 jam tu.

haa.. nilah adik yang sudi tu. haha.. hensem? sila contact abang angkat beliau


mujur jugaklah ada seorang junior kami yang volunteer nak berkongsi ilmu kat depan. fuhh.. memang penyelamat keadaanlah beliau ni. nasib lelaki. kalau perempuan, aku dah peluk peluk dah. haha..

well, it is my first time. so, of course there are weaknesses here and there. but overall, alhamdulillah. I am satisfied with myself. alhamdulillah. good job deeya *tepuk tepuk bahu sendiri*


oh that's me. time tengah bagi ucapan


stress.. memang stress time nak uruskan segala gajah rimau pasal program ni. at one time, aku terfikir nak quit. nak stop everything and just pretend that I am not associated with anything. tapi, aku terfikir, aku dah buat everything yang patut. dah jauh aku berjalan. why should I quit? kan rugi semua masa aku kalau aku quit.

so yeah, berbekalkan sisa sisa tabah dan cekal, aku teruskan.

aku menangis.

murung.

even sampai sakit sakit sebab benda ni.

and as I look back, it's worth.

aku percaya, one day, this experience will help me going through obstacles in my life.

aku percaya, semua ni ada hikmah.

ya. aku percaya.

aku sampai gaduh dengan encik ahmad, just because dia tak percaya aku boleh pegang komitmen besar macam ni.

dia suruh aku lepaskan jawatan tu. sebab katanya, aku tak sesuai.

hoii, bayangkan kalau kawan seketawa, seair mata, segila gila dengan kau cakap macam tu, mau tak merana jiwa?

time tu aku rasa diri sangat lemah. sangat tak layak untuk apa yang aku buat.

mujur ada kawan kawan yang terus bagi semangat.

and paling penting, aku sentiasa ada DIA.

bila aku menangis, aku doa pada DIA, permudahkan segalanya YA ALLAH

sebab aku percaya, program berunsur kerohanian yang aku anjurkan ni, salah satu cabang dakwah.

dan jalan dakwah tak pernah mudah.

jalan dakwah penuh dugaan.

DIA maha mendengar. doa tu, kalau tak sekarang dia kabulkan, esok lusa insya ALLAH terkabul. yang penting, jangan putus asa.

oh. wondering apa nama program tu? IBADAH SOLAT PESAKIT (ISP)

poster slide show. credit to yon


it is not mainly my idea. credit to nash sebab bagi idea tu.

semua VIP puji sebab buat program yang jarang ada orang buat ni.

even time masuk meeting untuk kelulusan bajet pun, pengerusi meeting tu dengan tiada hesitation, luluskan program kami.

alhamdulillah.

alhamdulillah.

haha.. betullah kata orang, usaha tu pahit, tapi kejayaan tu manis.

walaupun ni bukan benda akademik yang berkaitan dengan pointer aku, tapi aku rasa kemanisan berjaya tu.



terima kasih aku kalungkan pada semua AJK aku. semua. especially setiausaha aku. yang sama sama pening kepala bersengkang mata tahan sakit pedih buat program ni.

dan tak lupa pada ELMONA. haha.. ok, yana sebenarnya. sebab sentiasa sudi tadah telinga dengar bebelan dan luahan hati aku.

thanks guys. thanks a lot.

the AJKs. tak semua ada time ni. aku? tengah duduk atas kerusi kat belakng diorang. maka, tak kelihatan


ALLAH je yang mampu balas segalanya.

semoga kalian terus berada dalam rahmat dan redhanya.

and tak lupa pada encik ahmad. yang walaupun pada awalnya membantah, tapi akhirnya, sokongan dan cadangan tak putus putus diberi. serious terharu dapat kawan baik caring macam ni. semoga ALLAH berkati anda wahai encik. :)

and to my family, yang sentiasa faham kenapa aku busy dan tak sempat nak call diorang. yang faham kenapa aku stress. faham kenapa aku kadang kadang emotionally unstable. faham kenapa duit laju sangat mengalir. hahaha.. terima kasih ayah, ibu, kakak, abang and adik. sayang kalian sampai syurga. moga rahmat ALLAH bersama kita. aaminn..

ok. tujuan asal menulis entry nampaknya dah terpesong jauh. asalnya nak cerita pasal event. alih alih jadi luahan hati dan dedikasi. haha..

ok dah. it's long enough I think. should stop here.

eh lupa! pada edin. thank you for the guidance masa awal awal tu. walaupun tak seberapa, tapi at least kau bagi aku gambaran macam mana everything berjalan. thank you again bro. may ALLAH bless

ok babai readers. thanks for reading this crap. hihi..

assalamualaikum and may ALLAH bless us. :)

3 comments:

ouh no!! yana!! said...

elmona said: congratulation cookiya! lepas ni boleh wat program lain pulok. hehhe

nini said...

congratz....lepas ni mungkin boleh wat teambuilding panggil consultant....lagi banyak benda baru yang depa boleh share

Anonymous said...

;')