Friday, October 11, 2013

kembali setelah sekian lama

ASSALAMUALAIKUM.

hello people! berkurun hoi hoi tak menulis kat sini. apa entah yang dibusykan sangat pun tak tahulah. sihat ke semua? hihu...

nothing much to share over here. kehidupan, alhamdulillah ok setakat ni. kahwin? eh belum lagi. apa lagi nak tahu ni?

actually kan, aku nak share sesuatu je. nak tahu apa?

video
 the song was originally by Girl's Generation. tapi sebab aku suka yang amat lagu tu, maka aku pun re-write the lyrics and dedicated it to ayah. maaflah kalau sumbang. hahaha.. dan maaf tiada penampakan muka di situ. i is segan. muahaha..

i re-entitled the song. tajuknya 'Besarnya Kasihmu Ayah'.

i did wrote another lyrics for ibu. tapi yang tu, share next time okay?

babai. d tell me what you think of the song. assalamualaikum :)

Sunday, February 3, 2013

randomness

ASSALAMUALAIKUM..

sound check sound check *tepuk tepuk mic*

aloha readers yg tak berapa nak readers. muahaha.. hawauyu? i'm pain tengkyu. maaflah ye anda anda semua. blog nih dah macam rumah usang berhantu dah. muahaha.. jarang jarang ada yang masuk mengemas. ehemm..

terasa macam nak ubah background blog dengan header sekali tapi dah tak hengat macam mana ia dikerjakan. sadiss sungguh.

maaf. appearance blog dan headernya sangat usang dan tak menarik. nak ubah, aku tak ingat sehabuk pun nak wat macam mana. teruk kan? muahaha... nampak sangat dah berdekad dekad aku tinggal blog ni.

adalah sukacita dimaklumkan bahawasanya aku baru start cuti semester *applause* dikala kawan kawan dari universiti lain dah nak habis cuti, aku baru nak menikmati cuti *sigh* takpelah, demi masa depan yang sejahtera aman damai dan sentosa, why not kan berkorban sedikit sebanyak *tepuk tepuk bahu bagi semangat*


dan dengan dukacitanya memberitahu bahawa lappy aku yg terchenta tu tak boleh nak connect dengan wifi yg tersedia di rumah. maka, nak online kenalah guna phone. itu pun macam biol. kejap ada, kejap takde. nasiblah badan nok oii *geleng geleng kepala*

apa bendalah yang aku merepek maraban dari tadi ni. ngehngeh. nampak tak ketidak-adaan motip di situ? nampak tak?

oh ye, lately ni macam ramai pulak yang tanya aku pasal nursing ni. pasal biasiswa, cara mengapply, skop kerja and minat aku sendiri dalam bidang ni.

aku cakap awal awal, kalau nak apply nursing kat UiTM, bersedialah untuk keluar duit dari PaMa korang. kami tak dapat apa apa biasiswa pun. JPA taknak taja kami. MARA pun sama. so, we left with only pinjaman PTPTN atau pinjaman yayasan negeri atau biasiswa PaMa semata mata.

but lately ni aku dengar rumors yang mengatakan kami akan dapat elaun klinikal sebanyak RM15 sehari. woo.. tapi sejauh mana kesahihan tersebut, aku tak tahu. jangan tanya banyak. sorry.

cara nak apply nursing? hmm.. tak susah langsung pun actually. kalau anda pelajar lepasan SPM, dan anda minat nak sambung diploma in nursing, anda bolehlah apply melalui SPA, which I do not know how to. haha.. sebab tak pernbah pun apply SPA atau apply through UPU untuk ke mana mana universiti tempatan yang tawarkan kursus ni. kolej swasta pun dah banyak tawarkan kursus nursing ni. so, kalau tak minat nak join IPTA, IPTS is an alternative choice for you :) tapi mahal sikitlah kot bayarnya.


skop kerja untuk pelajar ijazah sarjana muda kejururawatan bila dah habis belajar nanti still as a staff nurse. cuma gred tinggi sikitlah. kalau ambil diploma, gred kerja nanti U29 je, tapi kalau degree, U41. tapi aku pun agak kurang jelas pasal mende alah ni sebenarnya. sebab bila aku refer kat orang lain-lain, lain-lainlah jugak kata mereka. bila search pun tak banyak jumpa. so, takpe. nanti aku try gather maklumat lagi pasal pengreddan ni ye :)



minat? hari tu, time aku posting kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, ada seorang pakcik ni tanya aku time aku tengah lapar yang mata diwaktu rehatku di waktu petang. hambeeekkk. banyak di yg digunakan. haha..

pakcik tu tanya, berbaloi ke ambil degree tapi jadi nurse je? it's better you ambil medic lah dari ambil nurse. you're just wasting your time.

haa gitulah gamoknya ayat pakcik tu. aku dengan kawan kawan aku yang tengah melahap time tu terkedu. sentap oii bila dia cakap cenggitu. macam hina sangat je taraf seorang misi di mata dia. 


maka, dengan senyuman plastik yang ditampal dibibir lesu ini *tu dia ayat* aku jawab, dengan sedaya upaya mengekalkan kesantunanku sebagai wanita ecehhh.. eh tak tak. dengan sedaya upaya mengekalkan adab dan sopan sebenarnya. takut terkurang hajau pulak.


"beza kami dengan student diploma is kami ada specialization time dah masuk year 3 nanti. kami boleh pilih nak ambil ICU ataupun pediatrics...."

yang lain aku tak ingat dah aku bebel apa. aku ingat tu je. hahaha... maap maap.


dan bila aku cakap kat sesiapa jelah yang aku minat nursing, most of them will be like, "seriously?' sambil kerutkan kening.

hey come on. it is not weird. NOT AT ALL.


minat? to be honest, aku before apply nursing tak minat pun nurse nurse nih. aku pakai tarok je dalam pilihan UPU tu. sebab nak cukupkan kuota. tapi bila dapat, aku happy. minat tu tiba tiba datang. aku tak paksa. takde siapa paksa. dia datang sendiri.


why? sebab aku percaya, BEING A NURSE MAY NOT BE MY CHOICE, BUT IT IS WHAT ALLAH HAS CHOSEN FOR ME. dan kalau ALLAH yang pilihkan, how can it not be the best for me?


because ALLAH knows best.


just put on your positive thoughts, and everything will be just fine.


hoii berjela pulok entry ni. dahlah boring. hahaha.. ok dah. i'll stop here for sure.


harap apa yang aku share kat atas tu berguna pada certain people. walaupun tak semua boleh terima, I know. kita manusia. lain pendapat, lain ragam, lain cara, lain minat.


so yeah. sorry andai tersilap kata. toodles. salam maghrib. assalamualaikum :)




p/s: bersepah typo. Mahaplah ye. Keyboard keras kedengkang

Friday, January 11, 2013

coretan dicelah kesibukan




epinephrine kembali merembes
membakar sisa semangat dan azam
berbekal cekal
berkalung harapan
beralas usaha
demi menggenggam azimat
biarlah,
hatta 50 paket caffein pun sanggup ku mamah
demi segaris senyuman
biarlah,
sembab mata menyapa biasan wajah
demi jasa dan budi mereka
biarlah,
vertigo melanda
demi ilmu di dada
biarlah,
malamku berbantal buku
bertilam kayu
asal selimutnya, ilmu
demi redha DIA
biarlah,
asal kelak, bangsaku berjaya



p/s: again, copyright protected. ihiksss

nukilan: deeyamorten 

nukilan, lukisan, coretan




saban hari,
saban masa,
menulis,
membaca,
detik pena terus menari mengatur bait kata,
seiring rentak sang lagu memecah hening,
sedang khayalan dan imaginasi,
membawa aku pergi
jauh ke dunia terasing
di mana hanya aku
dan aku di situ.
terkesima.
mendalami makna diri
sesal.
melihat timbunan gunungan dosa
sayu.
melihat di penjuru sana,
secebis pahala cuma
ya, dikala begini
dikala buku dan helaian nota terbentang bak permaidani indah
mengapa mesti di kala ini nukilan menerjah?
mengapa?



p/s: copyright protected. agagaga..

nukilan: deeyamorten 

Sunday, January 6, 2013

ikhlas. Lillahita'ala

ASSALAMUALAIKUM..


it's been a while since I post anything in here. hehe.. ada apa apa yang terbaru ke dalam dunia blogging? selain daripada blogger blogger feberet aku kahwin? :)

so, di kesempatan ini, nak wish selamat pengantin baru kat kak NAMEE ROSLAN. maaf agak terlambat wish. hihu... kinda busy. seriously. akak sangat cantik! alhamdulillah dah selamat bernikah :D


ok so. sebenarnya, I'm currently sitting for my final exam. paper semester bagi aku takdelaa susah macam antomy sem lepas, tapi still, nak menghafal segala macam jenis penyakit, treatment, complication serta segala gajah rimau serigala zirafah pasal penyakit tu, memang sangat mencabar minda.

ye, SANGAT penat otak -.-

sometimes, it's worst >.<



tapi kan, teringat pulak satu quote ni,

Apabila kamu tidak tahan menanggung letih nya belajar..
Maka, kamu akan mnanggung peritnya kebodohon ..

- Imam Syafie -

dushummm!! rasa macam kena tembak tepat di sanubari. uhukkkkk

ada satu lagi hadith, aku ada salin tapi tak ingat letak kat mana. so tak dapat nak share dengan korang.. sob sob.. lain kali lah ek.

nakkan emas, kenalah tahan penat menggali.

nakkan sang helang, takkan effort setakat macam nak kejar pipit je, betul tak?

macam tulah gamoknyeee study ni.

kalau malas, tanggunglah kekurangbijakkan tu seumur hidup. orang lain tak rugi apa apa. awak yang rugi.

eh, ni tak point sesiapa ek. sedang bermonolog sebenarnya. ehekss..

apapun pekerjaan yang kita buat, niatkan ikhlas, hanya kerana ALLAH, insyaALLAH, saat kita niatkan tu je, dah dapat pahala ibadah. best kan? :)

nak nak study ni, jangan study sebab exam. tapi study, sebab ALLAH kata menuntut ilmu tu wajib. study sebab kita nak kejar redha ALLAH. senang je kan nak kejar pahala. cuma nak dengan tak nak je.




most important, LILLAHITA'ALA




aihh... ceramah pulak deeya niii..


bukan ceramah, mengingatkan :)


banyak lagi tak cover sebenarnya untuk exam ni. waaaa.... sampai aku rasa, nak tidur itu adalah pembaziran waktu. tapi online takpe pulak. hematuria betul. aishh...



sebenarnya ni nak menghilangkan mengantuk sebelum solat subuh. haha.. dah alang alang tidur lambat, baik tunggu subuh kan? nanti kang terlepas pulak subuh yang berharga tu.



sorry entry kurang menarik. otak mengantuklah katanya. agagaga..


ok babai. kepada yang masih bergelumang dengan encik handsome bin nota dan makwe makwe buku tebal, goodluck diucapkan. semoga kejayaan dalam genggaman kita :D chaiyokk everyone!



rilek rilek je study. tapi jangan rilek sangat -.-




bye semua. do pray for my success. oh untuk kawan kawan saya sekali. aaminn. may ALLAH bless you guys. annyeong :)

assalamualaikum..