Tuesday, November 8, 2011

aku tegur kau, kau tengking aku?

ASSALAMUALAIKUM..

oh here i am once again menaip entry untuk mengupdate blog usang lagi bersawang macam rumah tinggal tepi jalan je ni. hihi...

again, entry ni berunsur teguran dan pandangan aku pada situasi yang selalu terjadi pada orang sekeliling aku. rasanya aku belum pernah kena lagi kot. eh pernah ke? tak ingatlah.. hihi..


nak share storeh moreh dengan korang!!


pada suatu hari, sedang asyik aku berjalan jalan meninjau facebook, tiba tiba aku terbaca status si polan ni. ayat kat bawah ni aku reka sendiri ye. status sebenar tak bolehlah nak tulis kat sini kan? hihi.. so, aku ubah status tu kepada status lain tapi still menunjukkan situasi yang sama.


penatnya!! perlu mandi dan rehatkan badan

status ditulis pada pukul 11.00 malam.


a few seconds after that ada orang komen,


tak eloklah mandi malam. nanti ada risiko kena paru paru berair.

aku terkejut bila baca komen balas yang ditulis oleh si polan ni tadi. dia cakap,

kau siapa nak nasihatkan aku? suka hati akulah nak mandi malam ke, siang ke. it is none of your business ok? s***lah






bagi aku, tak perlulah kan nak memaki orang macam tu. orang tu cuma tegur je. bila dia tegur, tak bermaksud dia busy body. tapi menunjukkan bahawa dia care dengan kita. betul tak?


yang kita ni siap nak memaki hamun segala bagai ni kenapa?




sebab penat? penat bukan alasan untuk kita marah dan maki orang sesuka hati.




bayangkan kalau kita kat tempat orang tu, apa kita rasa?


marah?


sedih?


sakit hati?






fikirkan jugak perasaan orang lain sebelum kita keluarkan kata kata.




jangan fikir perasaan kita je.




jangan sampai nanti semua orang dah taknak berkawan dengan kita.




kenapa? yelah, siapa yang suka kena maki kan?




kau suka?




kucing pun tak suka kena maki hamun tau.








pesanan untuk diri sendiri juga.




kalau ada yang terasa hati dengan entry ni, maaflah ye. takde niat nak buat korang terasa hati, jantung, limpa dan hempedu.




niat aku cuma nak menegur.




renung renungkan dan selamat beramal!!


adioss.. assalamualaikum..


thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

6 comments:

Namee Roslan said...

nasihat untuk kebaikan apa salahnya :) jgn lah cepat melatah kan. ;)

deeyamorten said...

@Namee Roslan
betul tu kak namee!! sgt sokong :)

ouh no!! yana!! said...

saling mengingatkan. utk renungan dan kebaikan. :)

sergeant keroro said...

pelik tu, haha. serius sengal.

agak-agak la lau penat pon.

Asy Faro said...

salam kenal, Asy Faro.
setiap kali menulis entry d blog, aku target nak menceriakan dan mencuit hati sesiapa saja yang membaca. jadi nak ajak usha blog aku untuk mengetahui kritikan dan pendapat kau.
senang2 nanti usha lah =) be my follower is an extra bonus for me (if n only if u find my blog interesting) =D

kemey said...

ish3..org menegur maki yg dibagi.relax k biase la,kesilapan manusia d mane2