Saturday, November 19, 2011

wondering wonder wondering wonder... err... wonder girl?

ASSALAMUALAIKUM..

cakk!! kecakk cakk!! ok maaf atas kegilaan yang overdose ni. hihi.. aku nak update laju laju hari ni sebab next week and the next next next next next week aku maybe busy sampai tak semoat nak sentuh lappy. MAYBE ye. hahaha..

sebelum kita pghoceed *sebut proceed ye tuan tuan dan puan puan* ke main point yang sedang berlegar legar main bola sepak takraw dalam otak aku ni, aku nak share something dengan korang. pembaca pembaca setia blog busuk aku yang wangi ni. pembaca tak setia nak baca jugak pun boleh. selamat datang! :D

ada nampak itu nama? ada ka? kalau tada nampak kasi bukak mata tu sikit punya besarlaa

aku sorang je student semester satu yang ditugaskan kat ward orthopedik tu untuk shift pagi. ada lagi seorang coursemate aku yang dapat situ jugak. tapi dia petang. wuuu... kesian kami kan? cuak weyh aku. harap harap akak akak abang semester 3 sempoi. hihi... aminn..


ok now, lets proceed to what i have been thinking of dari petang tadi.

aku wonder kenapa masyarakat kita selaaaaaluuuu pandang rendah pada profession profession yang noble. contohnya nurse, cikgu, cleaner dan lain lain.


eww... tak standard laa jadi nurse. cuci taik orang.


haa? cikgu? apa kelas? gaji sikit kot.


alaa.. makcik cleaner tu bukannya baik sangat pun. entah entah pencuri. *aku pakai reka je ayat ni. aku rasa takde orang pakai pun kot ayat ni. hihi*



dulu ada satu ceramah kat kampus aku ni. dia cerita pengalaman dia jaga ayah dia kat hospital. katanya, bila time ayah dia B.O. atau bahasa pasarnya berak, dia panggil nurse yang bertugas kat situ, tapi nurse tu just suruh dia tunggu sekejap dan tak datang datang lagi lepas tu.


dan penceramah tu melabel jururawat itu sebagai MALAS.




ok no offence ye. aku just nak luahkan pendapat aku.


orang luar terutamanya orang awam yang tak pernah bekerja dalam hospital, kebanyakkannya tak tau apa sebenarnya tugas seorang juru rawat.

aku fokus pada juru rawat kat sini sebab aku dalam bidang tu. hihi..


ok back to the topic. mereka tend to judge nurses sebagai garang, pemalas dan lain lain sifat negatif yang mereka rasa tak patut ada pada seorang jururawat.

merujuk kepada cerita penceramah tadi. bagi aku yang memang seorang yang memang berada dalam bidang kejururawatan ni, walaupun aku masih baru, tapi aku faham tugas seorang nurse tu macam mana. bukan seorang patient yang perlu dijaga dalam wad tu. tapi ramai. kadang kadang wad tu ada 50 orang patient tapi nurse cuma ada 5 orang je.




so agak agak busy tak tugas jururawat ni?


kalau korang bekerja dalam keadaan yang sibuk macam tu, mesti kadang kadang akan timbul rasa nak marah dalam diri tu. normal. jururawat hanya manusia biasa. kalau nurse tu dah bagitau patient cara nak buat sesuatu dengan betul sebanyak 5 kali, tapi patient tu still buat salah yang sama, geram tak nurse tu?


tu baru seorang pesakit. belum kira yang lagi 50 orang patients tu.


and bila nurse tu cakap sekejap, bukanlah bermakna dia pemalas. tapi mungkin dia busy uruskan pesakit pesakit yang lain yang lebih memerlukan perhatian dia sampai dia terlupa pada orang yang panggil dia tadi tu.


nurse pun manusia biasa. jangan judge mereka macam mereka tu robot.



same goes to profession perguruan. dan jugak kerja cleaner. walaupun cleaner ni bukanlah pekerjaan yang tinggi tarafnya macam jururawat dan guru, tapi still, role seorang cleaner tu saaaaangaaat penting sebenarnya.


kalau cleaner takde, ada kau nak tolong cucikan tandas awam kat RnR kat highway tu?


takde kan?


so, do not judge people dari segi nama pekerjaan yang dia lakukan. tapi judge mereka dari apa yang mereka lakukan pada masyarakat.

dan ingatlah, mereka juga manusia biasa. bukan robot yang makan bateri. tapi manusia yang sama sama makan nasi ayam macam kita semua.


waahh.. tiba tiba serious pulak mood entry ni. hihihi...


oklah korang. nak sambung buat assignment tu. toodles.. adioss..



assalamualaikum..


p/s: no offence ok guys?
it is just a piece of my opinion :)

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

5 comments:

Si Gadis Semasa said...

semua pekerjaan adalah mulia asalkan ianya halal :) salute nurses !! ^_^

sergeant keroro said...

semua pekerjaan ada kelebihan dia, ada tugas masing-masing :)

SoLy SoLicious said...

waahh..nurse..dulu mak suwuh mntak nurse..tp kite xmnt..heee

Bashtiah said...

Mungkin juga nurse tu memang ada intention nak tolong, tapi macam u kata tadi, ramai pulak patients... entah dia terlupa ke. sebagai pensyarah i rasa dia tak patutla terus melabelkan sesuatu profession tu semata2 based on experience dia semata-mata...

Contoh makcik cleaner, cubala faham tugas kerja dia macam mana. Kalau setiap hari berdepan dengan kekotoran, mesti stres... Jadi jgnla kita terus fikir makcik cleaner garang, kasar, and the sort...

Kena faham situasi kerja masing2. :)

Namee Roslan said...

deeya, kakak namee doctor. plak kat hospital kerajaan. mmg lah banyak gila pesakit. kadang2 pampers bocor pun dia panggil kakak saya suruh tukar. kakak sy kdg2 smpai termarah. sbb doctor kan banyak lg pesakit nk selamatkan. ini pampers bocor nk panggil doctor. padahal pesakit yg kat wad sana tgh nazak n perlukan kakak saya. kdg2 org tak faham. kerja nurse pun serious ssh lg2 kt hospital kerajaan.