Friday, October 21, 2011

being positive is priceless

ASSALAMUALAIKUM..

ok tajuk ni aku pakai tibai je. huhu.. sorry sebab dah lama tak update. macam biasalah, aku busy lorh. aku hari ni nak luah perasaan kat readers aku ni, boleh? maaf ye sebab dah laaaamaaaaaa tak share info menarik dengan korang. aku tak sempat nak fikir pun. hahahaha....

stress itu normal untuk seorang pelajar kan? even orang yang dah kerja pun tak terlepas dari stress ni. aku pun samalah derr..

how do i overcome the stress? just think positive. tapi, ingat senang ke nak stay positive all the time? kadang kadang the negative feeling inside me, saja je nak tonjolkan diri.

kat sini aku nak share beberapa perkara yang aku anggap sangatlah penting dalam menjalani kehidupan sebagai seorang pelajar universiti.

  • cooperation
bila buat sesuatu kerja kursus atau assignment mestilah kena cooperate dengan group members kan? so, janganlah korang abaikan group members yang kurang rapat dengan korang. kalau boleh, biar semua group members take part dalam tugasan tu. barulah adil kan? kesian diorang yang dipinggirkan tu. tak adillah untuk diorang. korang tak terfikir ke apa yang diorang rasa? cuba kalau korang kat tempat diorang. apa yang korang rasa?




  • senyum
bila stress, marah atau sedih, senyumlah wahai sayang sayang sekalian. mesti korang akan rasa sangat relieve dan rasa macam takde masalah langsung. padahal masalah menimbun. bak kata lecturer aku kat depan ni, cuba korang marah dan tengking orang time korang sedang tersenyum. boleh ke korang marah bagai nak gila macam korang tengah marah dengan muka yang masam?




  • positif
macam aku bagitau tadi, bukan senang untuk retain the positive attitude. tapi, kalau korang jadi seorang yang negatif, korang cuma akan menambah stress korang je. so, stay positive, no matter what. macam kata lecturer aku, you are what you think. kau fikir negatif, negatiflah surrounding kau.





oklah korang. nak concentrate untuk kuliah psychology pulak ni. tata.. adioss.. assalamualaikum..


p/s: draft ini ditulis time aku dalam kelas
health psychology. lecturer ada kat depan aku je ni.
huhu....

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

3 comments:

missina said...

betul tu,,apa2 pun kene fikir positif,,

.fariizza. said...

:)

Namee Roslan said...

kalau kita positive dlm apa jua, hati kita lebih tenang. :) em buang segala yg negative. ambil yg positive :)