Tuesday, October 25, 2011

panas baran

ASSALAMUALAIKUM..

siapa panas? siapa baran? kau? aku? dia? ok intro aku je dah merepek merabun. haha.. how are you guys out there? sihat? rindu korang... :))

yup. macam biasa, aku nak share pengalaman lagi. maaf lagi sekali sebab aku dah laaaaamaaaaaaa tak update info info menarik dengan korang. nanti ye nanti. aku sedang dalam proses memikirkan assignment aku ni. hahaha..

ok tak lawaklah DEEYA!!



lately ni, coursemate aku ada bagitau aku, yang aku seorang yang susah nak marah orang. oh is it? hahaha.. aku tak rasa macam tu pun.

housemate aku pulak cakap, "asyik senyum je deeya ni. tak penat ke?"

and again.. really? aku rasa macam aku tak banyak senyum tapi banyak cakap. hahahaha..

and my close friend, yana, said that, "deeya, jangan buat muka masam. aku takut tengok."

ok yang ni aku agree. hahaha.. sebab dah ramai orang cakap.






apa point kau sebenarnya ni deeya oii?




just wanna share my experience dengan korang. pengalaman aku menjadi seorang yang panas baran.

panas baran.

pantang salah sikit, melenting macam gunung berapi. perghh...



and kawan kawan aku at that time seeeeeeeeemmmmmmuuuuuuuaaaaaa advice aku untuk control baran aku tu. sebab sangat melampau. haha..

oh lupa nak mention. this story is about 3 years ago when i was in form4.


time tu, aku seorang yang saaaaaaaaaannngggaaaatttt cepat marah tapi cepat pulak redanya.

bila dah marah, segala jenis locker, almari, laci semua aku hempas. muka? tak payah cakaplah weyh. macam hantu raya kot?

hantu raya lagi lawa DEEYA oii..

ada rupa hantu raya tak? maaf kepada sesiapa yang terasa annoying dengan gambar ni :)


but then, a few of my friends, adviced me to control my anger. because it's ANNOYED them so much.


and there it goes. aku tak tau macam mana aku buat. tapi, by the time umur aku pertengahan 17 tahun, aku dah kurang baran. hahaha.. seriously aku TAK TAU macam mana aku boleh kurangkan kebaranan aku tu.


sampai semua kawan kawan aku impress dengan aku. 

melopong je masing masing bila time tu aku boleh faced masalah tu dengan tenang dan dengan senyuman kat muka. hahaha...

sebab a year before, aku mesti akan melenting kalau benda yang sama berlaku pada aku.







and now, today, hari ini, saat ini, alhamdulillah sikap panas baran aku tu, aku dah overcome. marah? hei, siapa kata aku tak pernah rasa marah. tapi takkan tiba tiba aku nak hambur sesuka suki batang lidi kat orang kan?


kalau benda kecil, bagi aku lebih baik lupakan je kemarahan tu instead of kau marah marah and create the ANNOYED feeling inside people.

aku lebih prefer pendamkan je rasa marah dan kurang senang aku tu.

worse come to worse, aku akan tulis dalam buku conteng.

lepas tu? tadaaaa... everything will be absolutely great.




so, nasihat aku kepada korang yang rasa macam diri tu penuh dengan sifat kepanas-baranan, janganlah korang biar emosi korang mengatasi akal logik korang.

sebab bila kita buat keputusan berdasarkan EMOSI, believe me, keputusan yang kita buat tu bukan satu keputusan yang tepat. malah most of the time, keputusan paling TERUK dan BURUK kita pernah buat.

rasa nak marah? senang je. cepat cepat pergi ambil wudhu'.



tapi kalau dalam keadaan yang tak sesuai nak berwudhu', just sit still and breath calmly. think of the positive things. and AVOID the negative ones.

kalau susah jugak nak buat, korang minum air jelaaaa..



susah jugak?? 


just walk away dari sumber kemarahan korang tu dan pergi buat sesuatu yang boleh buat korang lupa sekejap masalah tu.




ya ALLAH panjangnyaaaaa entry ni. hahahaha


oklah korang. nak pergi siapkan assignment pulokkk... tatata...

adioss.. assalamualaikum..

p/s: mentang mentang presentation kena speaking
english, terbawak bawak sampai ke dalam
blog ni haa.. hahahaha..
sorry sebab english aku berterabur sikit..

err, sikit ke? hahaha

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

3 comments:

Namee Roslan said...

deeya !:D saya pun baran jugak smpai pecahkan segala barang la. ada satu time sy tendang cermin kereta smpai pecah. :) hehe. tp penat lah lepas marah. seeloknya kena jd mcm deeya gak..cuba atasi dan senyummmm je:D tenang jiwa kan :)

ouh no!! yana!! said...

fuhyohh.. tak sangka seh.. hehe. baguslah sekarang dah ok. :)
aku lagi suke kau senyum sentiasa, your happy-go-lucky attitude.
sejuk mata memandang nyahh! :D

qudwa said...

hadis nabi, mafhum nye "org yg kuat itu adalah org yg dpt mengawal kemarahannya.."

bile pike2 balik...kite semua tau yg marah tu x baik...

which one you wannabe, strong or weak? you choose..^^