Sunday, June 26, 2011

anda guna banyak otak kanan atau kiri?

ASSALAMUALAIKUM..

hai semua! wahaha.. lama kot tak update. err.. lama ke? adalah dalam dua hari kan. fuhh... baru dua hari, tapi bila tengok dashboard tadi, semua rakan2 blogger saya dah update 40 entry setiap seorang *ok ni tipu* haha.. takdelah sampai 40 entry. tapi adalah setakat 5 entry setiap seorang. banyaklah tu kan? amekau.. nak baca entry baru mereka pun tak tau nak baca mana satu dulu. tapi yang saya perasan blogger yang rajin gilersss update blog dia, AIDA NAZIB. humangaih, budak ni, semangat gilerss update blog dia, sampai satu hari 5 entry. kencang giler lah kan? so, anda semua apa lagi? pergilah terjah blog beliau tu.. kesian dia kang tulis penat2 tapi takde orang baca *aida, kau kena belanja aku makanlah!! haha* eh2, oklah. melencong jauh pulak. balik topik!! balik topik!!

hari ni, saya nak cerita pasal otak manusia. ye, otak anda, otak dia dan jugak otak saya. anda cenderung guna otak sebelah kanan atau kiri? anda tau apa fuction each part of our brain? tau? kalau tau, ce cite ce cite. haha.. oklah, rasanya semua orang dah tau kan, otak kiri function dia lebih kepada pengiraan, nombor, bahasa, logik, perbezaan, matematik, sistematik dan tersusun. so, pendek kata, otak kiri ni lebih kepada pembelajaranlah kan. manakala otak kanan pulak fungsi dia adalah apa2 je yang berkaitan dengan kreativiti, muzik dan warna, persamaan, khayalan, bentuk dan ruang. so means that, orang2 yang berjiwa seni ni, lebih cenderung guna otak kanan. dan saintis2 pulak cenderung guna otak kiri. betul kan? correct me if i'm wrong. kalau anda nak tau lebih lanjut pasal fungsi otak ni, klik sini ok? ngee~~

*ni summary dia. sila rujuk kalau tak faham. kalau dah rujuk tak faham2 jugak, tak dapek den nak nolong*
so, sekarang ni anda tengah baca blog saya kan? haa.. anda pakai otak mana agak2? kanan atau kiri? lu pikirlah sendiri.. 

tujuan sebenar entry  ni ditulis actually kan, nak cerita pasal kecenderungan otak saya time cuti ni. yela kan.. cutilah derr.. kau pegang buku biology dengan maths jugak ke derr cuti2 ni? *tiba2 keluar suara mael lambung. haha* sepanjang pengamatan saya, saya rasa saya agak cenderung guna kedua2 belah otak saya sepanjang waktu cuti ni. kenapa? oklah saya bagi contoh perkara2 yang saya buat sepanjang dua bulan cuti ni ek,

  • update blog
  • ajar maths
  • berfikir pasal macam2 benda
  • mengait
  • menjahit
  • buat croos stich
  • menyanyi
  • dengar lagu
  • baca novel
  • tonton tv
  • tengok maharaja lawak *nak mention jugak tu*
  • mandi
  • tidur
  • makan
  • tidur
  • makan
  • tidur
  • dan makan lagi
saya guna otak kiri saya bila saya berfikir, buat maths, update blog *kecuali entry wordless wedenesday* baca novel etc. etc. otak kanan saya pulak berfungsi bila saya buat benda2 yang lain daripada benda2 yang saya dah sebut untuk otak kiri tu.

*cikgu maths budak2 kecik yang cantik manis. ok sila muntah sekarang*
adoiyai.. nak cerita benda yang lari dari tajuk kejaplah. saya rasa dah ramai yang tau bahawasanya sepah dah jadi juara maharaja lawak musim pertama ni kan? wohooo... i loike!! dalam maharaja lawak ni, ada tiga kumpulan/orang je yang saya minat. sepah, jozan dan nabil. tapi actually saya paling suka jozan. tapi it's oklah kan jizan *jizan pun bolehlah kan?* dapat nombor dua. yang penting kumpulan yang jadi juara tu, kumpulan yang saya minat. manisnya kurma ini. apa2 pun tahniahlah kepada ketiga2 pemenang ye. *nak tau satu rahsia tak? mael lambung tu boyfriend baru saya. haha..*

*hensem tau, mata garang.. :p*


eh2, anda percaya ke kata2 mimpi di siang hari saya tu?oh, tolong jangan percaya ye. encik fahrin saya nak campak mana pulak? apa2 pun terjadi, encik fahrin tetap di hati *eceh kau, jiwang karat pulak ye deeya*

eh2 oklah. makin mengarut melalut mencarut pulak saya ni. tadi cerita pasal otak, ni dah pergi masuk simpang tiga kampung mana entah ni. sesat lagi menyesatkan. oklah guys. i'll end this here for now. chow.. tata.. assalamualaikum..

p/s: anda cenderung otak
kanan atau kiri? :D

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

4 comments:

aidamohdnazib said...

erkk..name aku hek tuh??HAHA!ala, aku 5 entry pendek2..kau 1 entry panjang wohh..kire padan lah tu..thanks kawan..eskem 20 posen lah weii..HAHA

deeyamorten said...

eh2... ape eskem 20sen?? cornetto 2bijiklah.... haha

aquatwins932 said...

kecenderungan saya obviously guna otak kanan.. some say, orang kidal akan cenderung guna otak kanan.. tak tau la betul ke x.. tapi, untuk kes saya, it's true

deeyamorten said...

tp memang betul pon org kidal cenderung guna otak kanan. cz otak kanan kawal pergerakan tgn kiri.. that is why most org kidal sgt kreatif.. agaknye laaa... haha