Friday, July 15, 2011

perspektif korang terhadap nurse?

ASSALAMUALAIKUM..

hai semua! well, after a few hours past, i still can't quite believing that i am going to be a nurse. sebab since i was a little girl, i used to admire the uniform that nurses wear. nampak smart bersih dan berwibawa gitu. and now, i am going to be one of them? me? nursing?

berdasarkan portal UiTM, saya jumpa ayat ni yang menerangkan profession nurse tu macam mana,

 Nursing is the protection, promotion and optimization of health and abilities, prevention of illness and injury, alleviation of suffering through the diagnosis and treatment of human response, and advocacy in the care of individuals, families, communities and populations. (Nursing's Social Policy Statement, Second Edition, 2003, p. 6 & Nursing: Scope and Standard of Practice, 2004, p. 7)
Nursing profession has been regarded as one of the most promising and rewarding careers by many school leavers of today. Broadly defined as both an art and science, Nursing as profession focuses on the care of individuals of ages, families and communities in both sickness or in health, in all settings. Nursing also includes the promotion of health, prevention of illness, and the care of ill, disabled and dying people.

my dad cakap, i was born to be a nurse. sebab memang ada ciri2 perwatakan seorang nurse dalam diri saya? is it true?

ok ignore pasal nurse2 ni. nak tanya pendapat korang ni. apa persektif korang tentang kerjaya kejururawatan ni? cikai? low standard? tak kelas? kongsi dengan saya boleh?

it's nothing actually. saya cuma nak tau pandangan masyarakat malaysia tentang kerjaya ni. i am proud that i'm going to be a nurse! walaupun tak pernah terlintas pun dalam benak saya untuk jadi nurse one day.

*suci kan uniform nurse*
pada saya, nurse is quite like a teacher. betul tak? mereka berjasa kepada ramai orang, tapi ramaikah yang menghargai? :)
assalamualaikum..

p/s: deeya si nurse..
ok pelik kot nama tu.
haha

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

13 comments:

keroro gouro said...

setiap pekerjaan tue ada kelebihannya yg tersendiri...
kalau xdak nurse, sapa yg nak tolong dr..?
n then, bila jadik nurse nie kena mesra senyuman tw..
hehe
baru org yg pi berubat rasa hepi...

aidamohdnazib said...

aku rase kau okey sebab mcm lembut sikit tapi kalau aku mmg tak lah..garang nak mati..kang masuk paper pulak nurse tak beribawa..HAHA!

Tea said...

hey dear. aku suka okeh nurse ni. kalau nurse takde, sape nk bantu keje doktor? hello, cikai? gaji dah riban2 okeh. okeh, jgn cite pasal gaji je, tugas kita utk org ramai tu yg penting. chayok2 okeh, jgn peningkan pale org cite buruk pasal karier nurse ni. :)

deeyamorten said...

keroro: betul3. setiap pekerjaan ada baik buruknya. akan ku murahkan bibir ini dengan senyuman. makin cantiklah aku lepas ni. hahaha

aida: lembut? is it? semua org cakap macam tu. sebelum ni takde sape lak yang cakap aku lembut. dan2 ni je tetiba semua cakap aku lembut. haha

tea: thanks sayang. kau betul2 membina semangat aku. huhu

ainondreamergirl♥ said...

eh dear, u dpt kos dgree in nursing ke ? ayh sy ckp, if amek dgree in nursing, bukan jd nurse, tp jd tenaga pngajar kpd nurse. yg jd nurse tuh utk yg amek diploma je. ntah laa, sy xtaw jgk.

deeyamorten said...

ainon: ada gak saya dengar camtuh. tapi tak surelaaa.. :D

NNisa said...

kalau jadi nurse, best. :)
tapi kena byk sabar la en.
kena layan org sakit bukan senang.
anyway, wish u luck! :)

deeyamorten said...

nnisa: tulaa.. mencabar kan? takut jugak dibuatnya. :D

Nur Adila Rosmazi said...

jadi la nurse muslimah. yang merawat bkn hanya fizikal, malah hati pesakit. InsyaAllah deeya. Nurse tu hebat okeyhh!! btw, mak kau ke nenek kau yg jaga arwah nenek aku masa dia sakit dlu? she is a nurse aite?

deeyamorten said...

dila: serious? i dont know. maybe my grandma kot. i think so. tp tak taula. nnty aku tanya mak aku. btw, thnx dila. appreciate it much syg.. :D

Alif Yusof said...

nurse itu cun.

aquatwins932 said...

ty u too :D take note on the last paragraph ea.. hoping that both of us akan dapat JPA pula nanti ^o^

miss A said...

tak kesah jadi apa pon.doktor nurse engineer.tak kesah.yang penting ikhlaskan hati.bila kita ikhlas, susah macam mana pon kita tetap boleh endure as Allah always with us okay =)