Thursday, July 14, 2011

self confident? mana kau nak lari ni?

ASSALAMUALAIKUM..

hai semua! one more entry for tonight. tak taulah ni yang last or what. nak kongsi pasal kisah saya yang selalu hilang self confident bila...

  •  bila nak bercakap bahasa inggeris dengan orang dewasa atau orang yang sebaya dengan saya. bila dengan budak2 kecil, fluent pulak bahasa tu meluncur dari bibir. kenapakah?

  • bila bertikam lidah dengan sesiapa sajalah. dalam otak ada banyak nak cakap, tapi tak terkeluar. tapi bila menulis lancarlah pulak. kenapakah?

  • bila rasa pakaian selekeh. padahal sebelum keluar rumah dah confident dah baju dah lawa, tudung dah smart. tapi, bila keluar jumpa orang yang lagi cantik, automatik rasa macam, selekeh-gila-tahap-gaban. kenapakah?

  • bila diasak dengan soalan yang bertubi2. padahal sebelum tu dah prepare segala bagai point nak cakap. tapi bila ditanya macam tu, terus blank dan rasa diri teramal kerdil. kenapakah?

  • banyak lagilah. you name it..

pelikkan? walaupun dah prepare tahap cipan, tetaplah self confident tu lari menghilangkan diri bila dirinya diperlukan.

*wordless wednesday. apa korang rasa pasal pngkomen2 tegar post kat facebook ni? dahlah cakap benda mengarut. haha*

eh2, oklah. assalamualaikum.

p/s: gambar takde kena mengena
dengan entry. harap maklum.
:D

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

5 comments:

shafiqabdshukor said...

nervous kot...
hehehehe

deeyamorten said...

maybe kot. haha.. :)

Alif Yusof said...

Ko kna byk berkomunikasi dgn pelbagai orang. Kat situ baru timbul konfiden. sblm berckp baca bismilah (dalam hati). Mintak petunjuk

deeyamorten said...

insyaALLAH akn diamalkan. thanks for the advice. :D

Rafidah Farhana said...

Sebab semangat sebelum dan selepas tu tak sama.