Wednesday, August 3, 2011

mari3... 3 seringgit!!

ASSALAMUALAIKUM..

dah bukak puasa dah korang? eh.. belum ke? pergilah berbuka dulu. huhu.. kali ni aku nak share dengan korang pasal berjimat. jimat jimat...

ok, before aku proceed, silalah baca dialog kat bawah ni dulu,





MAMAT: mumut, aku nak pergi bazaar ni. kau nak ikut? 

MUMUT: aku penatlah mat. aku puasa ni kau tau tak? *dalam nada malas tahap cipan*

MAMAT: *dalam hati... aku pun puasa jugaklah* kau nak kirim apa2 tak?

MUMUT: nak3.. aku nak nasi ayam, nasi itik, nasi lembu, nasi kambing, nasi arnab, nasi angsa, bla.. bla.. bla...

MAMAT: kau biar betul? asal banyak sangat?

MUMUT: aku laparlah bro. dah pergilah cepat. aku tak sabar nak makan ni.

bila sampai waktu berbuka,

 MUMUT: mat, aku rasa tak boleh habislah makanan ni. kau habiskanlah. aku dah kenyang tahap naga ni.

MAMAT: tulaa kau. tadi ikut nafsu sangat. kan dah membazir. ish3..






alamak. terpanjang pulak dialog. haha.. layanlah ye. aku rasa ramai antara kita yang pernah mengalami situasi macam ni. termasuklah aku. waktu tengah lapar, macam2 nak sumbat masuk mulut. bila dah sampai waktu makan, tak habis pulak. kan dah membazir.

korang janganlah terlalu ikut nafsu tu. tak elok tau tak. bulan ramadhan kan panjang. sebulan weyh ramadhan. kau boleh beli juadah lain2 everyday. hari ni tepung pelita. esok, kuih bulan. lusa, kuih matahari. tulat, kuih bumi. takdelah membazir kalau beli satu kuih sehari betul tak? *tapi janganlah beli dalam kuantiti yang banyak sangat pulak. dush~~*

nak beli macam ni pun boleh


kalau korang membazir, yang rugi siapa? korang jugak. spend duit sampai RM20 untuk 5 jenis kuih, tapi at the end kau cuma makan kuih dengan kuantiti harga RM2 je? kan dah membazir tu. boleh simpan duit tu beli kasut bonian tau.


ni sampel kasut bonian. hehehe


eh itu je. hehehe.. nak cerita pasal aku bukak puasa pulak. haha.. tadi bukak puasa aku baham 3 gelas air dan 2 senduk nasi. dah tak boleh nak sumbat perut dah lepas tu sebab perut dah sarat dengan air. and guess what?

V
V
V
V
V
V
V

AKU TENGAH LAPAR SEKARANG 


terukkan aku? hahaha.. tapi malangnya makanan semua dah habis dikerjakan oleh monster2 allergy kat rumah ni. eh bukan aku. aku doremon. haha..

baiklah. aku kurus lagi daripada si debab ni ==


so, conclusion, jangan membazir ye. tak baik. kalau ada makanan lebih boleh hulur kat aku tak? lapar ni. hahahaa..

till then, assalamualaikum..

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

5 comments:

aremieroul said...

he3..bazir ramadhan.. :))

sergeant keroro said...

hehe, jom makan onde2 :p

Bitter said...

lapar ye?? aku punn..lapar gila nih weii.adehhh..HAHA!

Bitter said...

lapar ye?? aku punn..lapar gila nih weii.adehhh..HAHA!

dya said...

adoi lapaq la plak...huhu..salam ramadhan