Thursday, August 4, 2011

janganlah mencarut awok

ASSALAMUALAIKUM..

haa.. entry ni khas untuk orang2 yang rasa mencarut tu sangat COOL. kenapa korang rasa macam tu ek? boleh bagitau aku tak?

cuba layan lagu ni kejap,


kata2 yang baik itu juga merupakan sedekah. instead of saying those bad words, apa kata kita tukar kepada ayat2 yang sedap didengar.

contohnya daripada sebut b**oh, kan lebih elok kita sebut pandai.

"b**oh lah kau ni!!" <-------------- X

"pandai lah kau ni!" <---------- walaupun hati tengah marah

walaupun kita tengah marah sekalipun, amalkan ucapkan kata2 yang baik dari mulut kita. kata2 tu kan satu doa, kalau kau cakap kat orang lain b**oh, secara tak langsung kau doakan diri kau b**oh. nak ke?


takde kena mengena dengan entry ye. saja je letak sebab cute :)

bulan ramadhan ni lah peluang terbaik untuk kita ubah sikap suka mencarut kita tu. tak kisahlah kau lelaki ke, kau perempuan ke, kau pondan ke, no mencarut2 ok? kalau susah nak ubah secara drastik, ubahlah slow2. korang tak rugi punlah kalau tak mencarut.


istighfar banyak2 dalam hati bila rasa marah menjelma. insya ALLAH kita takkan sebut benda2 tak elok tu. ok?


juga peringatan untuk diri aku sendiri :)


tu je, assalamualaikum..


p/s: terlajak perahu masih boleh diundur lagi,
terlajak kata buruk padahnya
^___________^

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

8 comments:

sergeant keroro said...

betul, berhati-hati dalam berkata-kata :)

p/s : dak lelaki sama diorang tak kisah sangat :p

merahitujambu said...

salam ramdhan.=)

Bitter said...

waaaaa..sokong 100%!! :))

deeyamorten said...

kero: budak lelaki kalau ckp 10 kali pun diorang buat tak kisah je. penat je cakap. huhu

merah: slm ramdhan juga :)

bitter: 100 je? tak cukup2 :P

hana said...

kekadang mmg terlepas kata jugak..
hehe..=D

deeyamorten said...

ehek2.. yang tu memang tak boleh dinafikan :D

Tea Dno said...

mulut kasi cili je orang camni. hehs.

deeyamorten said...

tea: kasi cili tobasco. hahs