Monday, August 15, 2011

kanak2 autistik

ASSALAMUALAIKUM..

yeah! aku datang lagi hari ini dengan senyuman mekar bak bunga keembung disiram air susu pekat manis lemak berkrim. apakah? sila abaikan aku merepek meraban cendawan butang tu ek. hehehe..

aku actually dah lama nak cakap pasal benda ni. tapi tak tercakap cakap. sampailah aku terbaca entry kak namee yang pasal adik dia tu. then baru aku teringat bahawa aku sebenarnya ada idea nak tulis kat blog. bukannya takde. tapi lupa. biasalah budak yang banyak makan semut memang cepat lupa. huhu..

macam kak namee, aku pun ada adik yang menghidap autisme jugak. cuma dia lebih spesifik kepada penyakit dysleksia *macam tu ke eja?*



adik aku actually dilahirkan normal. seriously. ayah aku cakap, when he was a normal little baby, dia sangatlah serious. jarang senyum dan muka ketat seketat orang meneran nak buang air. eh?

tapi ada satu kemalangan menimpa adik aku time dia berumur satu tahun which means umur aku time tu 3tahun dan kakak aku 4tahun. adik aku yang busuk sorang lagi tu belum wujud lagi time ni. hahaha.. ok tak lawak ==

and since then, dia mengalami beberapa komplikasi kat otak dia. aku pun tak sure sangat macam mana. tapi dia kena constantly ambil ubat yang doktor sarankan tu supaya sawan dia tak datang menyerang.

yeah i admit. kadang2 aku menyampah okeh dengan dia. asyik2 nak mengamuk. sikit2 nak melenting.



tapi aku sedar, tu semua side effect ubat yang dia ambil tu. so, sabar jelah kan :)

kawan2 aku ramai yang tak faham keadaan adik aku. ada a few of them *boys of course* yang panggil adik aku gila. GILA okeh! kalau cacat tu mungkin aku boleh agak consider lagi. takdelah sakit hati sangat kot.

sedih? of course. tapi aku bukanlah seorang kakak yang pandai tunjukkan kasih sayang aku kat adik aku. aku selalu usik2 dia. hehe.. which usually end up dengan dia mengamuk *Sigh* padahal aku saja je nak menyakat

dua orang adik aku yang busuk masam. ini bukan cubaan, ini betul2. lalala~~


dulu adik aku sekolah biasa je. tapi selalu kena buli dengan kawan2 sebaya dia. even cikgu pun tak nak back up dia time dia kena buli. sedih kan? sobss..

one day, ada ustazah kat sekolah agama aku dan adik beradik aku tu hilang jam. mahallah kot jam dia tu. and guess what? ustazah tu tuduh adik aku curi jam dia. aku tau adik aku tak senormal budak2 lain. tapi tak perlu tuduh melulu. ustazah pulak tu yang tuduh. kesian aku tengok parents aku time tu. diorang stress dengan keadaan tu. aku time tu kecik lagi. tak faham apa2. yang aku tau aku geram dengan ustazah tu je. for what reason? dunno..

bak kata justin bibiaq, you smile i smile :)


tapi sekarang adik aku dah sekolah kat sekolah khas. and i can tell that he is happy there. takde sesiapa nak buli dia. dia buli orang lagi ada. haha

ada seorang lagi kanak2 autistik dalam hidup aku *Ambik kau. ayat tak nak kalah. haha* budak ni student aku kat KUMON tu haa. dulu time aku mula2 kerja kat situ dia sangat hyper active. tapi sekarang tak lagi. aku pun tak tau kenapa. dan dalam ramai2 cikgu kat situ, aku seorang je yang boleh handle ajar dia maths *eheh.. bangga kejap* dan kadang2 aku rasa ajar budak autistik ni lagi senang daripada ajar budak normal yang tak faham bahasa =.=



sebenarnya aku nak share info pasal kanak2 autistik. tershare hikayat 2020 malam pulak. haha.. nantilah esok ke lusa ke aku provide sedikit info pasal isu ni kat korang ek. ingatkan tau! aku ni banyak makan semut. so cepat bebenau lupa.

tu jelah. panjang pulak entry ni. nanti2 aku sambung lagi. assalamualaikum..

p/s: selamat berbuka puasa kepada korang2 yang puasa.
yang tak puasa tu selamat menjamu selera di bulan puasa.

thanks for reading!!
ukhuwah fillah abadan abada..
:)

6 comments:

lilypelangi said...

teringat cerita korea tajuk shining inheritance . ada kisah pasal budak autism nie tp dia sangat pandai maen piano taw

deeyamorten said...

@lilypelangi
selalunya budak2 autism ni sgt kreatif. tak kisahlah dalam apa2 seni pun :)

Bitter said...

eh, apesal aku tak tau ape ape pasal adik kau nih?? oh, kita jrg bercerita pasal adik adik kan??hurmm

deeyamorten said...

@Bitter
kau tak tanya. lalala~~ lagipun aku malas nak bercerita sgt. susah nak terangkan kat org luar situasi sebenar supaya diorang tak salah faham yang adik aku gila pulak.

Tea Dno said...

adik kau yg lelaki tu laa? oo aku pun taktau pape.. weh cepat sambung.. menarik..

deeyamorten said...

@Tea Dno
haha.. insya ALLAH esok aku sambung :)